Tuesday, December 15, 2009

TERLEWAT...

Bismillahirrahmannirahim...

Buat pertama kalinya saya kembali menulis di blog atau saya gelar teratak ilham ini...sebelum apa2, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada kawan saya yang telah memberita perihal PENANGKAPAN DR ASRI..BEKAS MUFTI PERLIS... Terlewat betul saya mengetahui perihal ini.saya tidak tahu secara tepat bila beliau di tangkap. Dr Asri adalah ulama yang berani, berani dalam melontar pendapat sendiri. Saya tidak berani mengulas panjang lebar kerna saya masih lagi keliru..kenapa seorang ulama ditangkap? kenapa penjenayah di luar sana masih lagi mengecap hidup yang lazat? Hanya doa yang mampu saya titipkan agar peristiwa ini adalah kali terakhir.Hentikan pemnghinaan terhadap ulama,tanpa mereka bagaimana kita mahu menyelesaikan perihal agama? sudah cukup sangat kah ilmu di dada??

Bagi yang tidak mengenali beliau, anda semue boleh lah mencari@search di internet.Atau tontoni perbahasan di parlimen dalam youtube.Anda pasti teruja melihat perbahasan itu. Saya sendiri tertarik kepada perbahasan parlimen gara2 kes dr Asri walau saya bukan lah teruja dengan dunia politik. Semoga Dr. Asri segera di tamatkan penganiayaan ini...ALLAHUKBAR!!!!1

Monday, November 9, 2009

SAAT-SAAT AKHIR...

Genap 8 november 2009, saya diistiharkan bebas dari semua peperiksaan..saat itu yang saya tunggu selama ni..saat itu jugak saya hitung2 kan hari..akhirnya sampai juga..tapi saya sedikit bimbang akan natijah yang bakal saya dapat. Hanya pada Yang Maha Mendengar..saya memohon agar pensyarah-pensyrah dilembutkan hati agar memberi yang terbaik buat saya..saat saat akhir ini terasa sedikit gusar di hati..terasa sebak bercampur segala perasa yang membawa kepada kesedihan.saat berpisah bersama teman-teman..walau sekejap cuma kita bersama..tetapi kehadiran kamu semua cukup bermakna.tiada yang lain saya doakan buat mereka ini melainkan agar mereka sentiasa di rahmati..sentiasa disayangi dan sentiasa dimurahkan rezeki..amin...

Monday, October 26, 2009

RAHMAT

Pagi ni saya bangun awal..kawan2 masih lagi tido.mungkin diorang semua tido lewat malam tadi.malam tadi saya betul2 tido awal..dek kerna badan sangat letih dan mata mengantuk..seharian saya di library semalam..tapi tidak lah seharian jugakk..sebab pukul 12 lebih,saya dan kawan2 pergi makan..perut yang tersangat lapar mintak di isi..lepas makan, kami pergi sembahyang..tenangnya sekali sekala masuk masjid..masjid uitm yang besar dan selesa membuatkan saya rasa sungguh selesa..dengan facility yang serba baru..angin pulak sepoi2 bahasa..syukur pada Allah..memberi rahmat sebegitu luas pada hamba Dia..walau hamba Dia yang ini selalu tersungkur lemah..Ya Allah..aku ini insan yang tidak tetap hati nya..yang sentiasa berkeluh kesah..Ampuni aku..Seusai itu..saya sambung stadi sehingga jam 3 lebih..sebab hati dah tak sedap dengar guruh di langit..mengajak kawan pulang dengan segera tapi bile keluar dari library..cuaca masih cerah rupenyer..lps itu menghabiskan masa lepak di tepi pantai sambil minum air kelapa dan kerepok beserta ubi goreng..erm..nikmatnya saat tengkuk menengguk air kelapa..nikmat yang sukar di gambar..air dingin biasanya memberi kenikmatan yang amat besar..sejuk terasa..saat di pantai..fikiran terasa tenang..stress tibe2 hilang..melihat rahmat Allah di depan mata..betapa besarnya kuasa Dia..hampir jam 6 kami duduk di situ..bercerita pelbagai cerita..kadang2 bercerita ini boleh mereleasekan tension..terimaksih kepada sahabat saya..NAILATUL MARJAN BT ABDULLAH..pulang ke rumah, terus kawan sebilik saya bertanya mahu makan malam atau tidak.kebetulan memang perut sudah kelaparan...saya terima saja tawaran itu dan kami bertiga makan di hotel uitm..wah,sejak 2 menjak ni saya sudah pandai makan di tempat mewah..mujurlah makananya tidaklah terlalu mahal..ditambah dapat student rate..maka ianya menjadi murah..

Sunday, October 25, 2009

SAAT2 GENTING...

Masa sudah menunjukkan pukul 2.25 pagi.Saya baru usai solat isyak..lewatnya solat malam ni gara2 tadi perut lapar sangat2, mintak di isi..sementara menunggu makanan yang telah ditempah, saya merajinkan diri menggoreng nudget.untuk mengenyangkan perut buat sementara je...Saat ni,saat saya menulis ni..saya masih lagi belum habis stadi..daripada 9 chapter, baru 2 chapter saya khatam.itupun baca sekadar lalu je.alahai..teruk nya kalau macam ni.konon nak skor sem ni, tapi tengoklah..belom ape2..semangat dah terbang..erm..macam mana ye??xde ape yang bleh ubah diri kita melainkan kita sendiri.bangkitlah wahai siti faezah.jangan lemah!!!ingat sikit kat ma abah tuh.Abah cakap hari tu.."periksa molek kak,bia dapat keje sedap"..erm..tinggi nya harapan abah.padahal saya ni..xde la sampai termimpi2 mahu bergaji besar, mahu pangkat tinggi...sekadar cukup2 boleh kan??hehe..kadang2 bile fikiran gila datang..saya asyik terfikir..nanti2 nak duduk umah je..jaga umah tangga..boleh x??hehe.alangkah malangnya bakal suami itu andai dapat saya, sebab awal2 dah niat x nak bekerja..erm...boleh x??ni soklan kene postpone 2,3 tahun lagi ni..biar bakal suami menjawab.kalo x boleh jugak..cari lain!!( konon saya ni laku sangat..:P)..erm..rasa nak sambung stadi sikit lepas tu nak tido..ok..salam...

Friday, October 23, 2009

Kalau menjadi batu
Jgn menjadi batu di tepi jln
tiada nilainya, tiada harganya
dipijak org, disepak org
Tetapi jadilah batu permata
yg berkilau, yg bersinar
dihargai org
Kalau menjadi kayu
Jgn menjadi kayu biasa
yg reput, yg rapuh, yg patah
dibuang org merata-rata
Tetapi jadilah kayu jati
kayu yg mantap
mahal nilainya
dihargai org
Kalau menjadi manusia
jgn menjadi manusia biasa-biasa
longgar jiwanya
rapuh imannya
sempit mindanya
gelap masa depannya
Tetapi jadilah manusia luar biasa
Gah jiwanya
Kental imannya
Tertib solatnya
Quran juadahnya
Luas pandangannya
Gemilang masa depannya
Perahu sudah di air
Pendayung sudah di tgn
Fikirlah, renunglah
Katakan pada dirimu
Bahawa aku tidak memilih utk menjadi
manusia biasa
Tapi aku memilih
Utk menjadi manusia luar biasa

Thursday, October 22, 2009

PANGGILAN

Saya mendapat satu panggilan dari abah.sudah acap kali jugak abah bertanya bila mula periksa, bila mahu pulang..erm..kadang2 terasa pelik, baru 2 hari lepas saya memberitahunya tapi dia akan bertanya lagi kemudian harinya.rasa debaran itu pelik.Ya Allah, jangan lagi kau ambil abah...Esok abah cakap mahu datang,mahu pergi makan2..erm..best nye bersama keluarga, bertemu sekali sekala...hehe

Sunday, October 18, 2009

DEBAR DI HATI....

Siapa tahu mungkin satu saat nanti kebahagiaan yang memang kita impikan akan terlaksana.Saya terpanggil untuk menulis sesuatu..sesuatu yang saya sendiri tidak tahu..kenapa sejak kebelakangan ini debaran hati selalu ada.kadang2 terpikir..mungkin saat untuk pergi sudah hampir sampai..tapi bisakan aku menghadapi itu semua dengan sedaya nya?bukan mudah menghadapi sakaratulmaut...mungkin ringan dipandang..tapi bukan sebarang. Ya Allah..andai takdir itu datang..tapi aku mohon..panjangkan lah lagi hidupku..berikanlah aku pinjaman nyawa lagi..aku tak mahu Ya Allah...pulang ke pangkuanmu tanpa apa2 bekalan..aku insan hina..aku insan kurang segala..Hanya padamu Ya Allah...aku mohon simpati..mohon kebaikanmu..berilah aku peluang lagi..peluang yang pasti tidak bisa diganti..Andailah manusia tahu esoknya dia pergi..nescaya tiada maksiat satu apa pun dibuat. Andainya manusia patuh dengan segala suruhan..Andainya tiada syaitan penghasut..Maka hanya Syurga yang wujud...Sebesar2 kurniaan ialah iman..manis iman andai penuh ketakwaan..Ya Allah..hatiku kotor,berkarat dengan dosa noda..Ya Allah..berilah aku peluang berilah aku keimanan..berilah aku nikmatnya bertuhan...

Friday, October 2, 2009

KEMBALI

Sudah terlalu lama rasanya saya tak mempedulikan ruangan ini. Bukan sibuk tapi idea untuk menulis sentiasa ada cuma selalu dileka kan dengan benda2 lain. Kali ini saya mencuri masa sedikit,waktu masih lagi pagi.kawan-kawan serumah masih lagi lena dalam mimpi tapi hari ini mata saya tidak pula mengantuk. Biasanya selepas subuh, saya juga seperti mereka.Akan sambung tido selepas subuh. Kali ni ape topik saya??erm...xde yang menarik pon tapi ini secara bicara ringan-ringan.Mungkin sedikit sebanyak memberi input kepada mana-mana pembaca yang sudi menjengah blog saya seketika cuma. Saya akui,blog saya ini tidaklah sehebat mana..biasa dan terlalu biasa dan bicara saya pon biasa-biasa saja.tapi x sampai berbisa.Insyaallah dapat difahami semua. Ok,kita teruskan dengan apa yang mahu diluahkan. Hari ni,bermakna seketika tadi..sahabat lama saya menelefon. kami berbicara sekitar kawan2 lama.soal kerja,soal belajar, oal masa depan. masa depan yang harus kita garap.biar teratur dan mantap.Sahabat saya itu, sebelum mengakhiri bicara kami, dia tinggalkan satu persoalan. soalan yang biasa di dengar tapi rupanya lain sedikit. mau tau apa?ok..kita teruskan. dia membicarakan soal sistem pembankan sekarang.memang sudah banyak bank yang amalkan sistem islamik tapi masih lagi mengamalkan cara conventional.contohnya soal loan@pinjaman.masih lagi mengenakan service charge.macam mana tu ye?erm...kalau nak dikutkan bukan senang kita mahu "mengislamik kan" semua perkara. tapi katanya "kita mengislamkan product tapi cara dia masih conventional". erm...memang betul tapi menurut bicara pensyarah saya..untuk tujuan ni kita harus menggunakan konsep slow and steady.maksudnya secara perlahan-lahan.biar dapat tarik rambut tapi tepung tak berselerak.betul atau kurang tepatnya.ntah la..saya sekadar memberi lontaran idea, sekadar meluah rasa.manusia tiada yang sempurna.kesempurnaan semua kembali kepada Allah jua...dalam surah al-ikhlas ayat 5:
"dan tiada pun yang setara dengannya"
yakni bermaksud..Allah Taala itu tiada sama dengan apa jua. Kita manusia terlalu banyak khilaf, noda hitam dan bergelumang dosa...waallah hualam....


Pena menari,
Putri ilham

Wednesday, September 2, 2009

NIKMATNYA RAMADHAN...


Sedar tak sedar dah 12 ramadhan...bermakna sudah hampir 2 minggu ummat islam jalani ibadah puasa...kadang letih terasa dek kerana kelas dan sebagainya...tapi sejauh mana kita semua benar2 menghayati ramadhan.adakah ramadhan itu bulan yang penuh dgn juadah ketika berbuka?tapi maksud sebenarnya kurang dihayati.Ramadhan seperti kita tahu adalah bulan yang mulia,bulan yang penuh barakah.Tapi sayang kita semua alpa dan leka dengan perut yang lapar mintak diisi dengan pelbagai lauk pauk ketika berbuka..apabila sudah kenyang,kita tersadai menunggu nasik jatuh ke perut.Saya sendiri kadang2 lalai..kadang2 x dapat merasa nikmatnya ramadhan dek kerna alpa dengan tuntutan dunia..kadang2 datang rasa sayu..memikirkan apakah puasa ini diterima atau tidak?adakah puasa saya sia2?malam ini saya mendapat satu nikmat.Berimamkan solat dengan seorang imam yang sayu bacaannya.Terbayang bacaan itu diputar saat kematian dan saya bayangkan sayalah mayat itu..tatkala sujud pula..terasa amat nyaman.....sejadah yang saya guna itu terasa nikmat yang bukan biasa..luar biasa..sejuk terasa..sejadah putih itu sangat istimewa...Dan saya berdoa..ramadhan kali ini penuh nikmat dan barakahnya buat hambanya yang mendambakan keredhaan Yang Esa..Allah membuka pintu kemaafan dan keampunan seluas-luasnya sebagaimana maksud sabda Rasulullah saw: “Sesiapa yang berpuasa Ramadan kerana iman dan mengharapkan keredaan Allah, maka Allah akan mengampuni seluruh dosanya seumpama dia baru lahir dari rahim ibunya.” (Riwayat Ahmad)"
Ya Allah,andai ini ramadhan terakhirku,jadikanlah aku seorang yang benar-benar beruntung mendapat barakah darimu.."

Tuesday, September 1, 2009

ISLAMIC VS CONVENTIONAL BANKING

ISLAMIC CAPITAL MARKET


Esok ustazah Hasyimah nak ade kan kuiz yang pertama untuk subjek islamic capital market. Buat masa ni dan ketika ini, saya baru habis chapter 1..erm...best jugak cerita dalam chapter ni..nak tau?macam ni...first skali diceritakan pasal ape tu financial institution dan financial market..ape yang saya faham..financial institution ni 1 organisasi yang organize sal depositor saving...kirenya dia bawah financial market....n then die bincang pasal ape itu capital market...capital market ni jadi bile government dan company cooperate raise long term to niagakan security on bond and stock market....n ape lagi??ok..sekarang bincang pasal ape tu islamic capital market...ni same je dgn definition kat atas tu cume principle die based on syariah...kirenya any transaction die x ada yang haram,gharar and sebagainya yang dilarang dalam islam. dan cerita pulak pasal perkembangan islamic capital market kat malaysia..banyak tarikhnya...tapi yang pastinya pada 16 may 1996 Syariah Advisory Councill ditubuhkan...nak tau pasal ape itu tugas SAC??silalah rajin2 search internet pasal SAC ni...hehe...:)

Sunday, August 30, 2009

ERTI BAHAGIA


Ini saya senaraikan mutiara kata yang saya copy dari internet..sila lah baca dan faham erti sebenarnya...:)


Kebahagiaan terletak pada kemenangan memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak yang berlebih-lebihan. ( Imam Al-Ghazali ).

Bahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya, menjadi kusir untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya. ( saidina Ali Abi Talib ).


Berbahagialah orang yang dapat menyalahkan dirinya sendiri sebelum menyalahkan orang lain. ( Maksud hadis ).

Thursday, August 27, 2009

HARI ITU...JUMAAT....

Saya membelek2 buku di hadapan..baru 2 muka saya membaca, saya sudah mula melakukan aktiviti biasa iaitu mencari makanan di dapur..konon kalau study ni cepat lapar..entah lah betul atau tidak teori itu tapi sememangnya tiap kali saya study..hanya lapar+mengantuk je yang ada...Tapi lepas solat, saya membuat air Kopi...untuk menyegarkan mata...Malam ni ada 4 chapter yang perlu ditelaah..sempat@seperti biasa hanya main langkau jerk ye...Malam tadi abah telefon lagi bertanyakan mahu pulang ke kampung atau tidak minggu ini..Jawapanya tidak memandangkan banyak tugasan yang disiapkan.."maafkan saya ma abah"....i really love both of u... Dan pagi ini dengan rasa mengantuk yang amat...saya menjawab soalan test...ianya berkisar chapter 1 dan 2..erm..nampak gayanya apa yang dibaca malam tadi disoal tapi dek kerna kesuntukan waktu saya hanya mampu mengingatnya sekali lalu saja..harap2 test kali ini lulus...pepatah arab menyatakan "man jadda wa jada"..siapa berusaha dia mendapat..tapi saya?sukar nak mengatakan ya kerna saya tahu saya sentiasa HANGAT2 TAHI AYAM..

Wednesday, August 26, 2009

KEPENATAN...

Semalam,saya mengalami keletihan yang amat.Pagi menghadiri kelas dan pada sebelah petangnya saya bersama2 kawan2 sibuk menguruskan hal praktikal.Soal nya bukan rumit tapi dek kerana perlu mengambil tandatangan puan penasihat,urusan itu menjadi leceh. Maka hari itu kami berlima (yani,nunis,ema,nisha n saya) menjadi seperti student yang paling sibuk. Penat terasa kerana bulan puasa, cuaca panas tapi kerana amanah itu kami tetap teruskan. Dan hari itu jugak saya mencari sedikit hadiah buat ema sempena besday nya...sememangnya saya seorang yang kurang arif untuk memberi hadiah,mahu beli apa??kerna saya lokek dan jarang sekali memberi..lebih banyak menerima..hehe.maka buat ema..die insan bertuah kerna mendapat hadiah dari orang seperti saya..dan juga Zati..kamu juga bisa mendapat title orang bertuah kerna ade sesuatu juga untuk kamu..Saya jadi teringat ade satu petikan di dalam novel ayat2 cinta karya Habiburrahman...ade hadis nabi.."Tahaadu tahaabu" salinglah kalian memberi hadiah maka kalian akan saling mencintai.."
Maka kepada Ema dan Zati..Selamat ulang tahun ya.Moga kalian berdua berada di dalam rahmatNya..Amin...

Monday, August 24, 2009

SESUATU....

Bercakap pasal bulan puasa ni...hari ni saya betul2 penat..dengan sebok dan kalut2 pasal praktikal..sampai 1 jam lebih kt cc semata2 untuk print segala surat praktikal...dan harga utk itu ialah RM7.30 x silap.Erm...mintak2 Allah masih berkenan pada hambaNya yang satu ni untuk dipermudahkan segala sesuatu...Petang tadi saya sempat membelek2 buku yang dibeli sudah berminggu rasanya...tapi masih x sempat untuk meneliti..tajuknya SOLAT TANPA PAHALA& KUASA SOLAT SUBUH..Penulisnya Muhammad Qusri al-Jifari...dan Syeikh M. Nuruddin Marbu Al-Makki..dalam tu die cerita pengalaman beliau pasal solat...dan sebenarnya saya hanya baca sekali lalu sahaja...tapi input yang saya dapat..dengarkan baik2..."RAMAI ORG SOLAT TAPI X SEMESTINYA SEMUA SOLAT MEREKA DITERIMA". Anda gerun mendengarkan statement ni??adakah?mungkinkah??Hanya Allah yang mengetahui....

Friday, August 21, 2009

EPILOG HAMBA

Wednesday, August 19, 2009

RAMADHAN....


akhirnya ramadhan tahun ni akan tiba x lama lagi....huhu..ape ye persiapan aku?dah ready ke blom ni?Tp ape pon aku cukup berterimasih dan bersyukur kepada Allah sebab aku masih lagi dikurniakan nikmat nyawa...terima kasih Ya Allah...

Monday, July 20, 2009

biase2...

assalamualaikum....cerita yang aku bawa kali ni,memang betul2 relate dengan kehidupan sebenarku..balik ke kampung hajat di hati mahu menenangkan diri sambil menikmati buah-buahan yang ada..syukur ada rezeki..dapat lah makan buah durian dan manggis yang abah ambik di tempat keje die...esoknya hari jumaat..aku hanya duduk di rumah dan seperti biasa dan sememangnya kebiasaan hanya itulah kegiatan aku iaitu menonton televisyen...hari sabtu aku pergi ke dewan sg tong untuk mengambil duit remaja...sebenarnya itu hanyalah untuk menarik golongan muda untuk menyertai parti politik itu...aku buat masa sekarang belum lagi mengset kan otak aku ni parti apa aku pilih...biarlah sampai masa aku pasti dapat berfikir matang..yang penting duit rm200 itu..hehe....dapatlah menampung hidup selagi duit PTPTN belum masuk ni..entah bila mahu masuk..aku pun dah berputus harap untuk terlalu berharap..biarlah..aku percaya aku dapat handle duit yang ada ni dalam masa terdesak ni..mintak Allah permudahkan jalannya...eleh,Dr hasrizal@saiful islam itu boleh je hidup kat Jordan tanpa duit..dia jauh beribu batu dari mak ayah sedangkan aku hanya 3 jam perjalanan je..faezah..be strong ok....u can do it..dont give up!!(konon bagi motivasi kat diri sendiri..hehe)...

tiba lah hari ahad...aku dengan tekadnya pergi ke klinik untuk memeriksa tahap kesihatan aku ni...alamak..kene ambik darah la plak..aduh hai..mula2 naik gerun aku..masakan tidak..aku takut tengok darah..sampaikan ake pernah terketar2 ketika membawa seplastik darah suatu ketika dulu..but now..aku dah gedek(besar),so aku bisa dong...bikin muka selamba..
(konon,aku lah paling selamba muke...kerek habis..)...dan pembantu perubatan tu cakap, ujian darah akan diketahui 2 minggu lagi...erm...aku dah mula sakit ni..erm...mintak2 Allah masih sudi memberi pinjam nyawa kepada aku..:( sememangnya ajal maut itu di tanganNya...aku yang sekadar hamba yang lemah lagi hina ini hanya mampu meminta belas ihsan agar nyawa aku masih ada...tiada siapa mahu ditimpa musibah..tiada siapa mahu susah..tetapi kadang2 susah dan lemah itu mengajar kita erti MUHASABAH..look at yourself...tanya pada diri..banyak mana ibadat dah buat?ALLAH dah betul2 kenal atau belum?macam mana plak dengan nabi,rasul?al-quran?ibu bapa?cukupkah amal kita selama hidup ni?..aku hanya mengingatkan diri sendiri yang semakin alpa ni..ya..aku memang teruk sekarang ni..solat pun dah lewat..mengaji pun dah jarang..dah lama sangat x hafal surah dan tengok maksud..lama sangat x buat.dah berbulan aku rasa..erm..manusia bernama SITI FAEZAH ini sering lalai...:(

Tuesday, July 14, 2009

HARGAI LAH DIRIMU



Biar hidup seorang dan berenang menuju Ilahi..
Dengan selesa dan bahagia..
Daripada hidup berdua dan merasai diri
Masih menggoda untuk semua..
Biar hidup sendiri dan
masih kekal serinya daripada
dikeliligi lelaki tetapi telah hilang maruah diri...
Lelaki terbaik tak mudah ditemui
dimana-mana..
Dia satu dalam seribu
Terlalu sukar untuk mencarinya..
Biar jadi rama-rama dengan sayap terang dan indah
Dari menjadi sang kelkatu yang menerjah api..
"HARGAILAH DIRIMU"

Saturday, July 11, 2009


kadang2 saya sebagai manusia biasa pasti terlalai dari landasan.Boleh kata bukan kadang2 tapi selalu.Agaknya nak menjadi manusia yang istiqomah itu bukan gampang ya?anda setuju pendapat saya?ye lah,masakan tidak,solat pun jarang yang kusyuk.bila je time solat,liatnya masyaallah..hanya ALLAH yang tau betapa malasnya nk solat di awal waktu. Sahabat saya sentiasa ingatkan supaya solat awal..tanpa dia ketahui sebenarnya saya sudah jarang solat di awal waktu.kadang2 di hujung waktu.Astaghfirullah...asam garam hidup manusia begitulah....so....sama2 la kite ubah diri..bia menjadi manusia yang dalam keredhaan..teringat satu ayat dalam satu filem "warak di sisi manusia..tapi hina di sisi Allah"..saat ayat itu dilafazkan,terdetik di hati saya. Aku kah itu?saya tidaklah warak,tapi bimbang hina di sisiNya lantaran terasa terlalu banyak dosa yang telah di buat. Bayangkan hidup selama 22 tahun ni, berapa banyak sangat ibadah yang dibuat?huhu..dasyat2 hidup manusia bernama SITI FAEZAH ni..bile la nak berubah dan jadi manusia beristiqomah??????????

Saturday, June 20, 2009

DURIAN


Nampak x dan kenal x ape dalam gambar tu?dah berhari2 aku mengidam nak makan durian..aik,mengidam erk??hehe..xde la..cume teringin nak makan.kalau mengidam tu macam orang hamil la plak..erm...mn nk dapat durian ni??duit pon xde nak beli..hari tu aku beli durian tawar la plak rase die..huhu..dasar x pandai pilih durian..hehehe...

Wednesday, June 10, 2009

die....


Aku mencari dia..di mana tapi aku tidak ketemu..adakah memang aku tidak pernah di jodohkan untuk bertemu atau belum tibe waktunya???hanya pada Allah aku bermohon agar dia ku temui..pilihan yang tepat untuk aku...yang mampu aku jadikan tempat bersandar.." rintih hati kecil seorang gadis. Dia berteleku di pinggir air, tepatnya di atas batu yang kadang2 di sentuh lembut air laut. Air matanya mengalir seiring dengan resah di hati


"Ish, anak si kalsom tu dah nak masuk 30 tak kawin2 lagi ke??andartu nanti budak tuh"

"tu la..dulu jual mahal..anak aku nak,dia x nak...anak aku pun apa kurangnya..ustaz lagi tu"


itulah bisikan2 dan cakap2 orang kampung kepadanya,tanpa mereka sedar hatinya merintih pedih..."




itulah serba sedikit rintihan yang ada bagi anak dara yang belum kawin. Bagi yang betul2 mahu istiqomah dalam agama,mereka mendambakan pendamping hidup yang kuat berpegang pada agama. Biar lewat asal selamat..aku pernah memmbaca sebuah buku yang bertajuk "TENTANG CINTA" karangan pahrol mohd juoi...mungkin sudah ramai yang membacanya..sememangnya aku seorang yang gila buku..even buku itu x ku baca sepenuhnya, tapi akan aku pastikan ia menjadi koleksiku..ok..dalam buku ni, ustaz ini mengatakan bahawa soleh dan solehah ini adalah on process..dalam mencari pasangan,tidak semestinya kita harus menetapkan ciri2 pasangan idaman itu specific mungkin kerna soleh dan solehah itu boleh dibentuk selepas perkawhwinan. setelah berkahwin, si suami haruslah berusaha sedaya mungkin untuk membentuk si isteri dan begitu isteri..erm...bila difikir2kan balik, betul juga kata2 ustaz ni..aku sendiri pun tak terlepas dari menentukan ciri2 pasangan idaman..entah bila saat itu mahu muncul..saat aku berjumpa dengan THE TRUE CHOICE!!!!!





Sunday, June 7, 2009

budak itu.....

hari jumaat tu..aku dan kawan2 pergi merelaks kan diri di air terjun menderu namanya.Sepanjang aku belajar di sini, belum pernah aku sampai ke situ. 1st time masuk..masyaallah..jalannya berbatu kecil..serik rasanya..tapi bila sudah sampai ke destinasi..segala kerisauan hilang dek dinginnya air terjun.

cerita aku kali ini bukan mau berkisar tentang air terjun tapi tentang seorang budak yang aku temui di satu shopping complex..dalam perjalanan pulang kami singgah di situ untuk solat maghrib. sedang ramai yang solat, aku tertarik untuk memerhati seorang budak perempuan..dia mahu solat. dia masih kecil,ku kira umurnya dalam 6@7 tahun..erm..tapi yang menariknya kerna dia terlalu kecil..dia hanya memakai baju semayang saja,,kainnya dia tak pakai..tapi bila dia rukuk atau sujud..kakinya kelihatan..erm..tapi dia masih berusaha untuk tak menampakkan kakinya itu..aku merasa bangga kanak2 sekecil itu sudah tahu kewajipan bersolat dan memutup aurat. Berapa ramai orang dewasa yang masih leka meninggalkan solat dan mendedahkan aurat???ramai kan??aku sendiri pun kadang2 tertinggal solat subuh..erm..terasa takut dan malu pada Maha Pencipta..tetapi adat manusia..hari ini insaf, esok masih lagi kalah pada godaan syaitan laknatullah....

Thursday, May 28, 2009

MONOLOG

"Sudahlah mengingat pada yang dah xde",suara mak menghentikan lamunan saya petang itu. Ya,memang aku tengah mengelamunkan seseorang.Seseorang yang amat teristimewa di hatiku.Arwah abah.Ya,dia memang istimewa bagiku.Tiap kata abah aku menurut kerna aku rasa kata2 abah itu penuh bermakna dan aku membesar bersama guidline yang abah bagi. "Kamu ni..cubelah jadi penyabar sikit.Kamu pukul pun budak tu, bukan selesai masalah.hai...abah tak ajar jadi macam ni.Tu setan dah terlompat2 gelakkan kamu.."sekali abah bersuara memang berbekas di jiwa.Abah memang pendiam tapi kata2nya mampu menundukkan anak2.

Seminggu sebelum abah pergi,abah mengajak aku berbicara

Abah : Kamu tahu kenapa mak dan abah ada perbezaan?mak kamu banyak cakap, abah pendiam

Saya : entahlah bah..dah jodoh agaknya..
Abah : Bukan sekadar jodoh Am, tapi itu percaturan Allah yang Maha Hebat. Banyak bende yang ade kat bumi ni ade sebabnya Allah jadikan begitu

Saya : kenapa bah?
Abah : Sebab Allah mahu kami saling mengimbangi..mak kamu memang agak panas baran..jadi abah perlu dan harus bersabar agar rumahtangga kami aman..kalau sama2 panas baran..kamu tahu kan? abah pendiam sebab abah lebih suke diam sebab abah berfikir sebelum berkata2. kalau abah mengeluarkan kata2 sebelum berfikir,porak peranda jadinya



Teori abah memang tepat dan padat...Dan sehingga aku kini bekeluarga dan mempunyai 2 orang anak, aku masih teringat kata2 abah walau saat itu dah berlalu 5 tahun yang lalu...


" ANAK YANG MERINDUI SEORANG ABAH..."

Tuesday, May 26, 2009

SHORTKOS

Erm...xtau la nk cakap macam mana shortkos ni...bosan yang teramat...huhu...ape la yang aku nak buat selain pergi kelas balik kelas..malam tu tengok tv, baca buku...n tido..esoknyer begitu la....yang sememangnyer aku ni jenis yang xtau nak isi masa kosong...tau nyer termenung jer...huhu...aku pernah bace satu kata2. masa kosong ni sebenarnya akan membunuh segala2.membunuh otak untuk berfikir..ditambah palk laptop rosak...baru tadi pergi ambik kat kedai..nk tau cas bape rm?RM15.Nampak murah je kan???tapi jumlah sedikit itu mampu menanggung makan minum 2 hari aku..tengah2 sengkek ni..segala2nya mahal di mata aku..hehe..hampir nak menangis rasa saat x sampai sepuloh ringgit pon dalam akaun aku..masa tu aku fikir abah mesti xde duit jugak..so..last2 aku mintak bantuan kawan aku...alhamdulillah..saat2 terdesak ni masih ada sahabat yang sudi membantu....terimakasih sahabat!

Sunday, May 3, 2009

DESTINASI CINTA

“Destinasi cinta yang ku cari sebenarnya terlalu hamper kelam kerana dosaku…”direnung bait lirik nasyid itu.Terkena pada dirinya.dia mendengar lagi “jangan mudah melafaz cinta,cinta itu pada yang Esa,cintakan bunga,bunga kan layu cintakan manusia kan pergi..”.ye betul!tak guna melafaz cinta pada sesuatu yang tak pasti.Ya Allah,kenapa aku diuji dengan ujian sebegini?

Direnungnya sahabatnya yang asyik membaca tafsiran quran.Gadis itu memang solehah,rasanya dia sendiri tidak mampu menjadi seperti itu.Wajahnya bersih biasan iman dan takwa yang terbentuk.Senyumannya mendamaikan jiwa yang resah sepertinya. “Asrar,salahkah bercinta?”spontan soalan itu terkeluar.Gadis bernama Asrar itu berkalih seketika ke arahnya kemudian membaca satu tafsiran. “Dalam tafsiran surah Al-Baqarah ayat 216 berbunyi,boleh jadi kamu bencikan sesuatu sedangkan ia baik bagimu,boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk buatmu.Allah maha mengetahui sedangkan kamu tidak ketahui.sodaqaallahulazim..”.Bagi Asrar cinta antara manusia itu banyak merosakkan hati.Kita suka pada cinta tapi lihat saja kesannya.Asrar rasa kita belum faham erti cinta sebenar.Cinta sejati kita hanya buat Allah.Dia yang memiliki cinta,kenapa kita tidak mencintai Dia,sedangkan Dia adalah segala-galanya?Lien,Lien ada problem?nak kongsi?”,tenang dia menyoal.Lien tersenyum tawar.Mana mungkin tiada apa pun masalah yang dikongsi,malah setiap masalah hidupnya dikongsi dengan Asrar.Seolah-olah gadis itu menjadi personal adviser buatnya. “Asrar kan tau,sekarang Lien dilamun cinta.Sudah lama Lien tahan perasaan ini.Lien tahu istilah couple tiada dalam islam.Sebab itu Lien sedaya upaya mengelak dari berjumpa dengannya.Tapi Lien tak mampu untuk lari dari perasaan rindu jika seharian tidak mendapat mesej dari dia.Lien rasa jiwa Lien resah.Dia baik,banyak mendidik Lien untuk kenal islam.Banyak bagi tazkirah tapi semua itu hanya menyebabkan Lien dah tak concern pada study.Lien bingung apa salahnya dengan cinta kami”,luahnya tanpa segan.Pandangannya ditundukkan ke lantai. “Lien,cinta memang satu fitrah.Allah yang kurniakan cinta itu.Jika cinta tiada,mana mungkin kita akan lahir.Nabi Adam dan siti Hawa adalah bukti cinta yang agung.Kerana cinta,nabi Adam tergoda untuk makan buah khuldi maka terlontarlah mereka berdua ke dunia ini,lalu berkembanglah cucu cicitnya sampai ke generasi kita.Lien,Asrar tak menafikan Khalis baik orangnya.Selalu ke masjid.Tapi hanya satu sahaja dia tak mampu lakukan iaitu menahan nafsu untuk mencintai wanita.Asrar tak katakan dia salah mencintai wanita tapi jalannya tak syara’.Dia menyunting Lien ketika saat masih belum bersedia,masa yang lambat untuk menuju perkahwinan.Jika hubungan terjalin sebelum berkahwin,maka wujudlah karat di hati.Khalis sepatutnya bermujahadah untuk meluah perasaannya pada ketika ini.Saat kita belum bersedia ni,usahlah menghampiri cinta.Semua itu hanya memudaratkan.Lien sendiri pun kena lah bermujahadah,lawan nafsu tu.Banyakkan istighfar.Saat Lien ingatkan Khalis,segera istighfar.Ingat Allah itu jauh lebih lazat dari mengingati makhluk ciptaannya,yang belum pasti lagi samaada menjadi suami kita kelak”.tegas gadis itu berbicara.Lien tertunduk malu. Sudah bertahun dia mengenali gadis campuran cina dan India itu tapi biasan imannya seakan sukar melekat pada dirinya. “Apa yang harus Lien buat sekarang?Lien sayangkan Khalis.Lien rasa dia calon terbaik untuk memimpin Lien”dia masih tidak mampu mengurangkan rasa sayang pada lelaki itu. Asrar diam seketika kemudian menyambung “Lien,mintaklah petunjuk dari Allah.Dia penentu keputusan paling layak dan paling tepat.Dia yang mengetahui segala.Asrar hanya mampu untuk tunjukkan cara,bukan mampu membuat keputusan terbaik.Asrar bukan maksum.Hanya makhluk ciptaanNya jua.Selalulah solat taubat dan istikhorah.Mintak Dia tunjukkan jalan.Asrar yakin Dia pasti akan tunjukkan jalan buat hambanya yang ikhlas mencari kebenaran.”Gadis itu berlalu tatkala azan maghrib sudah kedengaran.Pastinya Asrar mahu bersolat jemaah di surau kecil yang terletak di underground kolej mereka.Dia juga kadang2 mengikuti Asrar bersolat di situ bersama-sama sahabat Asrar yang lain.Sahabat2 Asrar juga wanita yang sejuk dipandang.Lengkap berjubah dan bertudung labuh paras punggung.Wajah mereka bersinar,bicara mereka mendamaikan dan tiap bait kata mereka mengandungi nasihat dan peringatan.Lien akui dia masih jauh untuk mencapai tahap seperti mereka.Walau pun dia juga bertudung labuh namun pakaian dia selalu yang menjolok mata.Selalu berhias.Tudung turki yang dipakai sentiasa digandingkan dengan jubah yang berfesyen,yang dilengkapi pelbagai labuci dan warna yang menarik perhatian.Sebab itulah tiap kali dia melangkah,langkahnya sentiasa menjadi perhatian dan siulan sang lelaki.Walau dia wanita yang menjaga aurat,dia tidak mampu menutup mata lelaki untuk memandangnya.pernah juga Khalis menegurnya supaya berpakaian ala kadar,tidak perlu berhias sangat tapi semua itu sekadar berlalu begitu sahaja.Dia senang dengan penampilannya.Malah bangga ditatapi berpuluh pasang mata lelaki.Nauzubillah…Lien tersedar dari kelakuannya.Dia nekad,esok dia mahu mengubah penampilan.dia tekad!

Esoknya Lien hanya mengenakan baju kurung sahaja beserta tudung turki.Wajahnya pun hanya dipakaikan bedak asas.Tiada calitan lipbam pada bibir.Dibiarkan dengan warna asli.Dia tampak lebih cantik begitu kerana Lien sememangnya mempunyai kecantikan asli.Asrar sedikit terkejut dengan perubahan Lien tapi jauh di sudut hatinya dia gembira dengan perubahan Lien itu. “Cantik Lien hari ni.Sejuk mata memandang”,Lien menghadiahkan sekuntum senyuman buat sahabat kesayangannya itu. “Petang ni,Lien nak ikut Asrar ke usrah ustaz saiful Johari.Boleh?dia memandang wajah sahabatnya itu. “Boleh,kenapa tak boleh pulak..Ilmu adalah untuk setiap orang.Lien berhak mendapatkannya.Mesti ustaz gembira kerana usrahnya makin mantap dengan adanya Lien.Dah lama ustaz nak Lien join usrah tu.Lien akan dapat banyak manfaat darinya.”,seulas senyuman tercalit di bibir gadis itu.Kemudian,kedua-duanya membawa haluan masing2 untuk menghadiri kuliah.Lien menuju ke fakulti perubatan manakala Asrar menuju ke fakulti Islam.Kedua-duanya tampak bersemangat untuk menimba ilmu..

“bekerjalah kamu seolah kamu akan hidup selamanya dan beramal lah kamu seakan kamu akan mati pada esok hari”

Seperti yang dijanjikan,Asrar dan Lien menuju ke uwais al qarni,tempat usrah ustaz Saiful Johari diadakan.Sudah ramai ketika itu yang sudah sampai.Lien terasa segan sedikit lantaran ini kali pertama dia berada di situ.Dia menyalami sahabat2 Asrar kemudian bersedia menerima input dari Ustaz Saiful Johari

“Imam Ghazali berkata: Barangsiapa mengaku empat perkara tanpa disertai dengan empat perkara yang lain,maka dia adalah pendusta.Barangsiapa mengaku cinta syurga tetapi tidak beramal dengan ketaatan,maka dia adalah pendusta.Barangsiapa mengaku cintakan Nabi Muhammad saw tetapi tidak cinta kepada ulama dan fakir miskin,maka dia adalah pendusta.Barangsiapa mengaku takutkan neraka tetapi tidak meninggalkan maksiat,maka dia adalah pendusta.Barangsiapa yang mengaku cinta Allah tetapi keluh kesah dengan ujian-Nya,maka dia adalah pendusta”tegas ustaz itu berhujah.Semangatnya untuk memimpin para pelajar untuk mengenal islam amat tinggi.Dia menyambung lagi “Manshur bin Ammar berkata kepada seorang pemuda: “Janganlah kepemudaanmu membujukmu.Ramai sekali pemuda yang mengundurkan taubat,memperpanjangkan angan-angan dan tidak ingat kematian.Pemuda itu berkata “aku akan taubat esok pagi”.Lalu datanglah malaikat maut padanya sedangkan dia belum bertaubat…di sini dapatlah kita mengambil pengajaran,hati yang diulit2 dengan angan-angan hanya merugikan diri dan menghilangkan kelazatan mengingati Allah.Ramai muda mudi kini hanyut dalam arus cinta.Kononnya nak hidup semati.Nauzubillah…hidup kita ni ditentukan,ajal maut dah ditetapkan,lalu bagaimana kita mahu berjanji untuk mati bersama-sama?sedarlah anak2,Allah itu lebih layak untuk dicintai.Cinta kita kepadanya pasti berbalas.Jauhilah angan2,kukuhkan iman.Ahli sufi berkata “cintailah yang memberi nikmat dan jangan engkau cintai nikmat yang diberikan-Nya”.Usrah itu berjalan selama 1 jam.Walau ia ringkas tapi memberi ilmu kepada para pendengar.Usai majlis,Asrar dan Lien berjalan pulang ke kolej kediaman mereka. “Apa pendapat Lien tentang usrah tadi?”Soal Asrar.Dia sengaja ingin menguji sahabatnya itu,samaada benar2 berkesan atau tidak. “Lien rasa sangat tenang.Benarlah kata Asrar,cinta Allah lebih indah.Tak ada rasa resah gelisah”,balas Lien.Dia terdiam seketika kemudian menyambung. “Asrar,Lien dah buat istikhoroh.Lien nampak jalan tu.Allah nak Lien putuskan hubungan dengan Khalis.Apa pendapat Asrar?”Lien memandang wajah sahabatnya sekilas kemudian tunduk memandang lantai. “Lien,jika benar itu petunjuk dari Allah,lakukanlah.Ada hikmah di sebalik setiap kejadian.Asrar gembira kalau Lien gembira.Cinta Allah itu indah Lien.Percayalah.Jika Lien menjaga diri Lien sekarang,InsyaAllah Dia akan kurniakan Lien pasangan yang hebat.Usahlah menjadikan islam sebagai alas an Lien untuk berhubung dengan Khalis.Lien boleh merujuk orang lain.Kat U kita ni,kita punya ramai ustaz dan ustazah yang lagi berilmu”,lembut tutur gadis itu.Lien seakan terasa batu besar menghempap dadanya.Betapa selama ini,perbuatan dia mengingati Khalis hanyalah sia-sia.Khalis lelaki yang belum tentu menjadi suaminya kelak.Ya Allah,terima kasih mengurniakan aku hidayahMu.Terima kasih juga kerana menghadirkan insan2 yang beriman disampingku.Sesungguhnya aku sayang akan sahabatku ini”,detik hati Lien.

Lewat petang itu,Lien menguatkan hati untuk menghantar email kepada Khalis.Ruang petak itulah tempat mereka berhubung kerana Khalis berada nun jauh di sana,di bumi Mesir,juga menuntut ilmu yang sama dengan Lien.

“Sahabat(maaf,saya lebih senang untuk memanggil awak begitu),apa yang nak saya cakapkan ni mungkin buat awak kecewa tetapi ketahuilah ia amat indah sekali.Setelah saya beristikhorah,saya nampak satu jalan.Jalan ni amat indah,amat cantik sehingga saya rasa saya tak nak pulang.Saya pun nak bawak awak ke jalan itu dan moga2 kita beroleh kebaikan.Awak,saya rasa kita perlu hentikan hubungan kita ni.Bukan sebab saya jumpa cinta orang lain,tapi sebab saya jumpa ketenangan dalam mencari cinta Allah.Saya tak nafikan awak banyak mendidik saya kea rah islam tapi cara kita ni salah.Mana boleh kebaikan dicmpur adukkan dengan kejahatan.Walau awak didik saya kenal islam,tapi cinta saya pada awak ternyata melalaikan saya.Hanya awak yang saya ingat.Dasyat kan saya?sebab itulah saya nak kita putuskan hubungan ni.Saya nak cari cintaNya dan tak nak sedikit pun cinta saya diselitkan dengan cinta manusia.Saya nak concern pada study.Andai ada jodoh,pasti kita akan disatukan jua tapi jangan berharap.Saya doakan awak success selalu,Saya tau awak lebih hebat dari saya.Maafkan saya-Lien”.terus email itu di hantar.Tangannya gementar tapi hatinya puas.Dia nekad,tak kan sesekali berkalih ke belakang!

Lien kian berubah.Dia makin rajin ke surau untuk solat berjemaah.Dia sentiasa menghadiri majlis2 ilmu yang diadakan di u.Kadang2 dia mengikuti majlis ilmu yang diadakan di luar kampus.Lien yang dulu sudah berubah.Kini dia pun sudah mengenakan jubah dan tudung labuh.Wajahnya hanya dihiasi dengan air wudhuk,ternyata itu lebih menjaga.Asrar senang dengan perubahan Lien.Seribu kesyukuran dipanjatkan.


MORAL OF THIS STORY: CINTA ALLAH JAUH LEBIH INDAH WAHAI KAUM HAWA.CINTA KEPADA KAUM ADAM TAK MENJAMIN APA2 BUAT KITA.SESUNGGUHNYA CINTA ALLAH ITU PASTI BERBALAS

NUKILAN
PUTRI ILHAM O7
15/9/07
1 P.M

Thursday, April 30, 2009

rindu....

kOrang tau apa erti rindu tuh?huhu...bg yg bercinta..pasti amat mahir dalam bab ni..tapi aku bukan bertujuan nak bercerita tentang cinta manusia..aku nak cerita tentang rindu pada Maha Pencipta...korang pernah rasa tak ada tiap2 ketika rasa rindu sangat kat Allah?pernah x?ada x korang rasa sayu sangat bile kenangkan kelemahan diri ni...korang rasa x bahawa bila nanti korang mati...xde ape pon yang boleh di bawa melainkan dosa semata..astaghfirullah.....aku rasa macam tu lah masa ni...mengenangkan ibadat yang tunggang terbalik..solat pun jarang yang kusyuk..adakalanya tengah solat..aku terbayang.."alamak,,chapter 1 x bace lagi ni...alahai...ape dah yang aku hafal tadi???"...itulah fikiran aku ketika solat..xde pon fikir.."Allah tengok aku ni...Allah nampak aku buat ni...dalam hati aku pun Dia boleh bace.."...korang pernah rasa macam ni???erm...aku rindu la kat sahabat2 yang ingatkan aku tika aku alpa...aku rindu la pada kemarahan sahabat tatkala aku lagho..aku rindu...mana mereka???mana..????

Wednesday, April 29, 2009

assalamualaikum kepada semue...harap u all di bawah lindunganNya...ni 1st time sebenarnya tulis blog....orang kata seronok ada blog..tu yang aku try gak la masuk alam blog neh.sekarang ni sebenarnya musim final exam..tapi sempat lagi aku berpoya-poya ni..kepala ni dah naik sakit sampai tahap apa ntah..huhu...dah banyak malam tido tak menentu....huhu..ni semue sebab nak skor sem neh.tapi tak tau la macam mana untung nasibnya...berserah je lah after aku gile2 study..huhu...

Copyright © 2008-2009http://putriilham87-faezah.blogspot.com/.All rights reserved. Terms of Service - Copyright/IP Policy - Guidelines