Tuesday, September 1, 2009

ISLAMIC CAPITAL MARKET


Esok ustazah Hasyimah nak ade kan kuiz yang pertama untuk subjek islamic capital market. Buat masa ni dan ketika ini, saya baru habis chapter 1..erm...best jugak cerita dalam chapter ni..nak tau?macam ni...first skali diceritakan pasal ape tu financial institution dan financial market..ape yang saya faham..financial institution ni 1 organisasi yang organize sal depositor saving...kirenya dia bawah financial market....n then die bincang pasal ape itu capital market...capital market ni jadi bile government dan company cooperate raise long term to niagakan security on bond and stock market....n ape lagi??ok..sekarang bincang pasal ape tu islamic capital market...ni same je dgn definition kat atas tu cume principle die based on syariah...kirenya any transaction die x ada yang haram,gharar and sebagainya yang dilarang dalam islam. dan cerita pulak pasal perkembangan islamic capital market kat malaysia..banyak tarikhnya...tapi yang pastinya pada 16 may 1996 Syariah Advisory Councill ditubuhkan...nak tau pasal ape itu tugas SAC??silalah rajin2 search internet pasal SAC ni...hehe...:)

0 comments:

Copyright © 2008-2009http://putriilham87-faezah.blogspot.com/.All rights reserved. Terms of Service - Copyright/IP Policy - Guidelines