Monday, October 26, 2009

RAHMAT

Pagi ni saya bangun awal..kawan2 masih lagi tido.mungkin diorang semua tido lewat malam tadi.malam tadi saya betul2 tido awal..dek kerna badan sangat letih dan mata mengantuk..seharian saya di library semalam..tapi tidak lah seharian jugakk..sebab pukul 12 lebih,saya dan kawan2 pergi makan..perut yang tersangat lapar mintak di isi..lepas makan, kami pergi sembahyang..tenangnya sekali sekala masuk masjid..masjid uitm yang besar dan selesa membuatkan saya rasa sungguh selesa..dengan facility yang serba baru..angin pulak sepoi2 bahasa..syukur pada Allah..memberi rahmat sebegitu luas pada hamba Dia..walau hamba Dia yang ini selalu tersungkur lemah..Ya Allah..aku ini insan yang tidak tetap hati nya..yang sentiasa berkeluh kesah..Ampuni aku..Seusai itu..saya sambung stadi sehingga jam 3 lebih..sebab hati dah tak sedap dengar guruh di langit..mengajak kawan pulang dengan segera tapi bile keluar dari library..cuaca masih cerah rupenyer..lps itu menghabiskan masa lepak di tepi pantai sambil minum air kelapa dan kerepok beserta ubi goreng..erm..nikmatnya saat tengkuk menengguk air kelapa..nikmat yang sukar di gambar..air dingin biasanya memberi kenikmatan yang amat besar..sejuk terasa..saat di pantai..fikiran terasa tenang..stress tibe2 hilang..melihat rahmat Allah di depan mata..betapa besarnya kuasa Dia..hampir jam 6 kami duduk di situ..bercerita pelbagai cerita..kadang2 bercerita ini boleh mereleasekan tension..terimaksih kepada sahabat saya..NAILATUL MARJAN BT ABDULLAH..pulang ke rumah, terus kawan sebilik saya bertanya mahu makan malam atau tidak.kebetulan memang perut sudah kelaparan...saya terima saja tawaran itu dan kami bertiga makan di hotel uitm..wah,sejak 2 menjak ni saya sudah pandai makan di tempat mewah..mujurlah makananya tidaklah terlalu mahal..ditambah dapat student rate..maka ianya menjadi murah..

Sunday, October 25, 2009

SAAT2 GENTING...

Masa sudah menunjukkan pukul 2.25 pagi.Saya baru usai solat isyak..lewatnya solat malam ni gara2 tadi perut lapar sangat2, mintak di isi..sementara menunggu makanan yang telah ditempah, saya merajinkan diri menggoreng nudget.untuk mengenyangkan perut buat sementara je...Saat ni,saat saya menulis ni..saya masih lagi belum habis stadi..daripada 9 chapter, baru 2 chapter saya khatam.itupun baca sekadar lalu je.alahai..teruk nya kalau macam ni.konon nak skor sem ni, tapi tengoklah..belom ape2..semangat dah terbang..erm..macam mana ye??xde ape yang bleh ubah diri kita melainkan kita sendiri.bangkitlah wahai siti faezah.jangan lemah!!!ingat sikit kat ma abah tuh.Abah cakap hari tu.."periksa molek kak,bia dapat keje sedap"..erm..tinggi nya harapan abah.padahal saya ni..xde la sampai termimpi2 mahu bergaji besar, mahu pangkat tinggi...sekadar cukup2 boleh kan??hehe..kadang2 bile fikiran gila datang..saya asyik terfikir..nanti2 nak duduk umah je..jaga umah tangga..boleh x??hehe.alangkah malangnya bakal suami itu andai dapat saya, sebab awal2 dah niat x nak bekerja..erm...boleh x??ni soklan kene postpone 2,3 tahun lagi ni..biar bakal suami menjawab.kalo x boleh jugak..cari lain!!( konon saya ni laku sangat..:P)..erm..rasa nak sambung stadi sikit lepas tu nak tido..ok..salam...

Friday, October 23, 2009

Kalau menjadi batu
Jgn menjadi batu di tepi jln
tiada nilainya, tiada harganya
dipijak org, disepak org
Tetapi jadilah batu permata
yg berkilau, yg bersinar
dihargai org
Kalau menjadi kayu
Jgn menjadi kayu biasa
yg reput, yg rapuh, yg patah
dibuang org merata-rata
Tetapi jadilah kayu jati
kayu yg mantap
mahal nilainya
dihargai org
Kalau menjadi manusia
jgn menjadi manusia biasa-biasa
longgar jiwanya
rapuh imannya
sempit mindanya
gelap masa depannya
Tetapi jadilah manusia luar biasa
Gah jiwanya
Kental imannya
Tertib solatnya
Quran juadahnya
Luas pandangannya
Gemilang masa depannya
Perahu sudah di air
Pendayung sudah di tgn
Fikirlah, renunglah
Katakan pada dirimu
Bahawa aku tidak memilih utk menjadi
manusia biasa
Tapi aku memilih
Utk menjadi manusia luar biasa

Thursday, October 22, 2009

PANGGILAN

Saya mendapat satu panggilan dari abah.sudah acap kali jugak abah bertanya bila mula periksa, bila mahu pulang..erm..kadang2 terasa pelik, baru 2 hari lepas saya memberitahunya tapi dia akan bertanya lagi kemudian harinya.rasa debaran itu pelik.Ya Allah, jangan lagi kau ambil abah...Esok abah cakap mahu datang,mahu pergi makan2..erm..best nye bersama keluarga, bertemu sekali sekala...hehe

Sunday, October 18, 2009

DEBAR DI HATI....

Siapa tahu mungkin satu saat nanti kebahagiaan yang memang kita impikan akan terlaksana.Saya terpanggil untuk menulis sesuatu..sesuatu yang saya sendiri tidak tahu..kenapa sejak kebelakangan ini debaran hati selalu ada.kadang2 terpikir..mungkin saat untuk pergi sudah hampir sampai..tapi bisakan aku menghadapi itu semua dengan sedaya nya?bukan mudah menghadapi sakaratulmaut...mungkin ringan dipandang..tapi bukan sebarang. Ya Allah..andai takdir itu datang..tapi aku mohon..panjangkan lah lagi hidupku..berikanlah aku pinjaman nyawa lagi..aku tak mahu Ya Allah...pulang ke pangkuanmu tanpa apa2 bekalan..aku insan hina..aku insan kurang segala..Hanya padamu Ya Allah...aku mohon simpati..mohon kebaikanmu..berilah aku peluang lagi..peluang yang pasti tidak bisa diganti..Andailah manusia tahu esoknya dia pergi..nescaya tiada maksiat satu apa pun dibuat. Andainya manusia patuh dengan segala suruhan..Andainya tiada syaitan penghasut..Maka hanya Syurga yang wujud...Sebesar2 kurniaan ialah iman..manis iman andai penuh ketakwaan..Ya Allah..hatiku kotor,berkarat dengan dosa noda..Ya Allah..berilah aku peluang berilah aku keimanan..berilah aku nikmatnya bertuhan...

Friday, October 2, 2009

KEMBALI

Sudah terlalu lama rasanya saya tak mempedulikan ruangan ini. Bukan sibuk tapi idea untuk menulis sentiasa ada cuma selalu dileka kan dengan benda2 lain. Kali ini saya mencuri masa sedikit,waktu masih lagi pagi.kawan-kawan serumah masih lagi lena dalam mimpi tapi hari ini mata saya tidak pula mengantuk. Biasanya selepas subuh, saya juga seperti mereka.Akan sambung tido selepas subuh. Kali ni ape topik saya??erm...xde yang menarik pon tapi ini secara bicara ringan-ringan.Mungkin sedikit sebanyak memberi input kepada mana-mana pembaca yang sudi menjengah blog saya seketika cuma. Saya akui,blog saya ini tidaklah sehebat mana..biasa dan terlalu biasa dan bicara saya pon biasa-biasa saja.tapi x sampai berbisa.Insyaallah dapat difahami semua. Ok,kita teruskan dengan apa yang mahu diluahkan. Hari ni,bermakna seketika tadi..sahabat lama saya menelefon. kami berbicara sekitar kawan2 lama.soal kerja,soal belajar, oal masa depan. masa depan yang harus kita garap.biar teratur dan mantap.Sahabat saya itu, sebelum mengakhiri bicara kami, dia tinggalkan satu persoalan. soalan yang biasa di dengar tapi rupanya lain sedikit. mau tau apa?ok..kita teruskan. dia membicarakan soal sistem pembankan sekarang.memang sudah banyak bank yang amalkan sistem islamik tapi masih lagi mengamalkan cara conventional.contohnya soal loan@pinjaman.masih lagi mengenakan service charge.macam mana tu ye?erm...kalau nak dikutkan bukan senang kita mahu "mengislamik kan" semua perkara. tapi katanya "kita mengislamkan product tapi cara dia masih conventional". erm...memang betul tapi menurut bicara pensyarah saya..untuk tujuan ni kita harus menggunakan konsep slow and steady.maksudnya secara perlahan-lahan.biar dapat tarik rambut tapi tepung tak berselerak.betul atau kurang tepatnya.ntah la..saya sekadar memberi lontaran idea, sekadar meluah rasa.manusia tiada yang sempurna.kesempurnaan semua kembali kepada Allah jua...dalam surah al-ikhlas ayat 5:
"dan tiada pun yang setara dengannya"
yakni bermaksud..Allah Taala itu tiada sama dengan apa jua. Kita manusia terlalu banyak khilaf, noda hitam dan bergelumang dosa...waallah hualam....


Pena menari,
Putri ilham

Copyright © 2008-2009http://putriilham87-faezah.blogspot.com/.All rights reserved. Terms of Service - Copyright/IP Policy - Guidelines